Er valt zoveel te ontdekken!

Onze duikstekken

Duiken bij Son Bou Scuba is meer dan onderwater zijn. Wij genieten van ons werk, daarom duiken we alleen op de beste duikstekken die Menorca te bieden heeft!

Afhankelijk van uw ervaring hebben we ongeveer 45 duikstekken beschikbaar, verdeeld over het hele eiland. Grotten, drop-offs, wrakken en riffen bieden onverwachte kleuren en onderwaterleven. En dat alles met een zicht van gemiddeld meer dan 30 meter en watertemperaturen van 27 graden in de zomermaanden.

Wij zijn één van de weinige duikcentra met een vergunning om te mogen duiken in het onderwater-reservaat aan de noordkust. Hier vinden we een ongekende hoeveelheid vis, zoals grote baarzen, tonijn en scholen barracuda’s.

Menorca staat vooral bekend om zijn grotten, die tot de mooiste van de Middellandse Zee behoren. Daarom hebben we naast duiken in het Noordelijke Onderwater-Reservaat ook een selectie van de 15 mooiste grotten voor u in ons programma, zoals de beroemde druipsteengrot Pont d’en Gil, Swiss Cheese en de Belltower. De meeste grotten zijn ook toegankelijk voor duikers met minder ervaring. Meestal zijn ze groot en is de uitgang altijd zichtbaar. In sommige grotten kunnen we opduiken om de stalactieten en stalagmieten te bewonderen.

Dagelijks worden minstens 2 land- of bootduiken georganiseerd naar de 45 beste duikstekken die Menorca te bieden heeft.

Op verzoek organiseren we in de namiddag een bootduik / snorkel excursie in het onderwater-reservaat aan de noordkust (als het weer dit toelaat).

Nachtduiken is ook mogelijk vanaf 3 duikers.

Hieronder vindt u een selectie van onze duikstekken. De sterren vormen een indicatie voor de moeilijkheidsgraad (1-4):

Belltower **

De Belltower staat ook bekend onder de naam 'Tom‘s Belfry.' Veel van onze duikers beschouwen dit als de beste grotduik (cavern) aan Cap d’en Font. We kunnen deze grot via twee verschillende ingangen binnengaan, waarna we in een grote tunnel komen, die circa 70 meter de rotskust in gaat. Aan het einde van deze tunnel bevindt zich een grote luchtbel, waar we opduiken en de druipstenen boven ons bewonderen.
De Belltower is verbonden met twee andere grotten; 'Scorpion Cave' en 'Organ Loft'. Deze zijn echter alleen bedoeld voor zeer ervaren duikers.

Cala Viola * (onderwater-reservaat)

Deze duik start vanaf een klein strand dat geleidelijk afloopt tot een diepte van 6 meter en gewoonlijk vol is met kleine vis, barracuda's en stekelroggen. Als we het rif naar links volgen, zien we een grote aluminium mast in het zeegras. Als we deze mast volgen, vinden we de resten van het 22 meter lange Franse zeiljacht 'Chrisaldy' op een diepte tussen 14 - 18 meter. In februari 1996 spoelde het hier aan op de rotsen en brak in verschillende stukken. De resten van dit wrak liggen verspreid over een groot gebied en bieden interessante settings voor onderwaterfotografen.
Als we het rif naar links blijven volgen, kunnen we vaak een school barracuda's zien alsook resten van Romeinse amforen.

Cueva de los Ingleses **

Cueva de los Ingleses ligt net buiten het noordelijke onderwater-reservaat en kan worden bereikt na een korte boottocht. We ankeren dicht bij de ingang van de grot (cavern) en beginnen de duik door weg te zwemmen van de kust, tot we een diepte van 25 meter bereiken. Met een beetje geluk kunnen we hier baarzen en langoesten zien. Voordat de bodemtijd om is, stijgen we op naar de ingang van de grot op 14 meter diepte. De opening van de grot loopt door aan de oppervlakte, zodat het mogelijk is om binnen op te duiken, met uitzicht op het noorden. We zwemmen van rechts naar links en volgen daarbij de contouren van de grot. Ondertussen zoeken we naar garnalen, beerkreeften, krabben en andere schaaldieren die typisch zijn voor deze omgevingen. Terugkijkend naar de ingang kunnen we genieten van het prachtige tegenlicht met een spectaculaire zuil aan de linkerkant.
Aan de rechterwand, op een diepte van 5 meter, kunnen we een tunnel van ongeveer 40 meter lang binnenzwemmen, die wordt gevormd door 4 kamers. Vanwege de diepte en de tunnel is dit een duiklocatie voor ervaren duikers. Voor minder ervaren duikers kan het duikprofiel echter aangepast worden.

East End */**

Deze duikstek ligt in Punta Grossa aan de noordkust en is één van onze favoriete locaties! Hier vinden we alle ingrediënten voor een fantastische duik: een diepte tot 30 meter, een schitterend landschap met enorme rotsblokken en een overvloed aan onderwaterleven zoals pijlstaartroggen, vliegende poon, murenen, naaktslakken, inktvissen en rode poon. Een duik voor alle niveaus, omdat het duikprofiel eenvoudig kan worden aangepast aan uw ervaring.

Diver’s Playground *

Gigantische rotsblokken en stenen, in combinatie met een steilwand, staan garant voor een onvergetelijke duik. Hier vinden we overal tunnels, kleine grotten en canyons. Murenen, inktvissen en kleurrijke naaktslakken zijn hier te bewonderen, maar ook makrelen en soms trekkervissen. Een ideale stek voor onderwaterfotografie! Diepte 8 - 21 meter.

Los Bloques *

Nadat we in het water zijn gesprongen in een prachtige beschutte baai in Cala'n Blanes, bevinden we ons op een zanderige zeebodem met grote keien en rotsen aan beide kanten, en zoeken we naar gecamoufleerde spinkrabben. Zwemmend richting de zee, gaat de diepte van de baai geleidelijk van 3 tot 10 meter, waarna we een indrukwekkende afgrond op 18 meter bereiken. Als we naar links gaan, zien we verschillende groepen rotsblokken, die van 18 meter tot 7 meter reiken. Onderweg kunnen we inktvissen, murenes en naaktslakken vinden, terwijl de rotsblokken een verzamelpunt zijn voor grote scholen vissen en barracuda's. Vaak is het zicht hier uitstekend, en kunnen we zelfs grote tonijnen spotten!

Faro d’Artrutx *

Deze duik doen we gewoonlijk als herhalingsduik na een duik op het wrak van de 'Malakoff'. Onder de vuurtoren van Cap d'Artrutx vinden we een landschap met canyons, steilwanden, overhangen en grotjes, evenals een rijkdom aan zeeleven. In mei en juni kunnen we grote pijlstaartroggen zien als ze hier komen om te paren.

Fossil Cave ****

Nog een attractie aan Menorca's zuidkust. Aan het einde van een grote overhang, op een diepte van 13 meter, vinden we de -enigszins verborgen- openingen die naar deze grot leiden. Eenmaal binnen bevinden we ons in een grote kamer, gevuld met enorme rotsblokken die ooit van het plafond zijn gevallen. Het zicht binnen is meestal gelijk aan dat van de cenotes in Mexico! Als we de linkerkant volgen kunnen we aan het plafond een kleine luchtbel zien. Nadat we een veiligheidsstop gemaakt hebben en door een zoetwaterlaag zijn gezwommen, kunnen we in deze luchtbel opduiken. Als we omhoog kijken naar het plafond, zien we de fossiele resten van honderden schelpen, waar deze grot zijn naam aan dankt.
Op weg naar buiten zoeken we naar twee grote kongeralen die hier leven. Een werkelijk adembenemende duik. Helaas alleen geschikt voor duikers met een grotduikbrevet, omdat de uitgang meestal niet zichtbaar is.

Isla de Tirant * (onderwater-reservaat)

We ankeren de boot in een beschutte baai, gevormd door Isla de Tirant en de kust op een diepte van circa 5 meter. Nadat we het water in zijn gegaan, gaan we naar het westen en houden we Isla de Tirant aan onze rechterhand. We volgen een afgrond die naar een zandbodem op 18 meter leidt en beginnen met de klok mee te zwemmen om het rif rond het eiland te volgen. Terwijl we dat doen, kunnen we zeenaalden, murenen en inktvissen spotten. Eenmaal buiten de baai kunnen we scholen barracuda's zien; soms dicht bij het rif, soms verder weg. Ook zeebrasems en amberjacks zijn een veelvoorkomend gezicht, evenals kleine tonijnen. Op dit punt bereiken we de maximale diepte van de duik, circa 20 - 22 meter. Hoewel het mogelijk is om veel dieper te gaan, is het landschap daar minder interessant.
Tijdens het zwemmen houden we het rif steeds aan onze rechterhand, totdat we een wand bereiken die, eenmaal overgestoken, ons naar een labyrint van geulen en canyons leidt. Hier kunnen we onder meer murenen, tandbaarzen, naaktslakken en enkele solitaire barracuda's vinden. Terwijl we tussen de canyons zwemmen, vinden we een prachtige boog die ons terugbrengt in de baai waar de boot ligt.

Horse Shoe Tunnel **

De Horse Shoe kan het beste worden omschreven als een tunnel met een hoek van 90 graden. We gebruiken de Horse Shoe meestal als een afkorting op weg naar de 'Moon Pool'. Na een brede opening wordt de tunnel snel smaller en eindigt in een schoorsteen. Hier zwemmen we een paar meter omhoog en zoeken ondertussen naar garnalen en kreeftjes. Nadat we het plafond van de schoorsteen hebben bereikt, kunnen we de uitgang van de tunnel zien en genieten van het fantastische tegenlicht dat er binnenvalt.

Junkers 88 wrak ****

Op 24 februari 1943 week deze Duitse Ju-88 A4 lichte bommenwerper, gestationeerd op Sicilië, per ongeluk van koers af na een aanval op doelen in Algerije. Bij het zien van de vuurtoren van Isla del Aire en met weinig brandstof beschikbaar, besloot de piloot een noodlanding in zee te maken, voor de ogen van een trawler met lokale vissers. Alle vier bemanningsleden overleefden de landing. Het vliegtuig rust nu op een diepte van 47 meter en daarvoor is een Tec=50 certificaat nodig. Geen gemakkelijke duik vanwege de vaak sterke stroming en diepte, maar zeer zeker de moeite waard! We plannen deze duik op verzoek, in samenwerking met één van onze partnerduikcentra.

Labyrinth */**

Labyrinth, ook bekend onder de naam ‘Grand Canyons’, is een duiklocatie aan de westkust. Via een rotspaadje lopen we naar de kust, vanwaar we in een sinkhole onder de wateroppervlakte springen. Als we wegzwemmen van de kust, zien we de ingang van een prachtige grot (cavern). In deze grot zwemmen we door een halocline, een overgangszone van zoet en zout water. Achterin vinden we een tunnel die verder de kust in leidt. Ervaren duikers kunnen deze verkennen en naar krabben en langoesten zoeken. Via een kleine uitgang aan onze rechterhand verlaten verlaten we de grot. Terwijl we de kust verder naar links volgen, komen we in een onderwaterlabyrint van canyons en tunnels, met een maximale diepte van circa 20 meter. Als ons luchtverbruik het toelaat, is er een tweede grot aan de andere kant van de duikstek. Deze heeft een grote opening en de wanden zijn vol met kleur en leven, verlicht door een tweede opening. Labyrinth is een geweldige plek voor onderwaterfotografen!

Kummetjes Corner * (onderwater-reservaat)

Dit is een duikstek die door ons in 2023 werd ontdekt en die ons een aantal leuke verrassingen heeft gebracht. Na het ankeren laten we ons in zee vallen en duiken af tot een diepte van ongeveer 15 meter. Terwijl we van de kust wegzwemmen, kunnen we murenen, zeebrasems, kleine tandbaarzen en wat octopussen in hun schuilplaats zien. Als we een gebied met zeegras naderen gaan we naar rechts, naar een rotsachtig gebied op een diepte van ongeveer 18 meter. Dit hele gebied zit vol met leven. Als we de rotsen volgen, komen we op een terras op 23 meter en vanaf daar bij een drop-off die naar circa 34 meter gaat! Hier is het gebruikelijk om, naast grote baarzen, langoesten te vinden die zich in de spleten van de rotsen verstoppen. Omdat deze duikstek zich in het onderwater-reservaat aan de noordkust bevindt, zit het vol met leven!

Catedral **

Prachtige grot (cavern) met een immens grote opening van 6 tot 21 meter. Catedral is de grootste onderwatergrot aan de zuidkust, en daarom ideaal voor minder ervaren duikers. Als we deze grot inzwemmen, volgen we de linkerwand en via grote rotsblokken en kolommen komen we achterin de grot terecht. Hier bevindt zich nog een ronde kamer met stalagmieten, die we echter alleen beduiken als de duikers voldoende ervaring hebben. Als we nu de andere wand volgen hebben we een fantastisch uitzicht op de opening van de grot. Na een veiligheidsstop duiken we op in een grote luchtbel en zien we 6 meter boven ons de druipstenen van het plafond hangen. Als we onze duiklampen uitdoen, geeft het licht van buiten de grot een blauwe kleur. Met zekerheid één van de beste duiken op Menorca.

Llosa del Patró Pere ** (onderwater-reservaat)

Llosa del Patró Pere wordt beschouwd als één van de beste duikstekken in het noordelijke onderwater-reservaat. We bereiken Llosa, dat in het midden van het reservaat ligt, per boot en gaan voor anker op het rif.
Nadat we een canyon hebben gevolgd, bereiken we een grote boog op 22 meter diepte, waar we een groep van ongeveer 150 barracuda's tegenkomen. Nadat we van de barracuda's hebben genoten, vervolgen we onze weg naar links en maken een rondgang om een onderwaterheuvel. Hier kunnen we grote baarzen, makrelen en soms tonijnen spotten. Vanwege de diepte en de mogelijkheid van sterke stroming is dit een duikstek voor ervaren duikers.
Max. diepte: 30 meter.

Lightning Corner I **

Deze duikstek staat ook wel bekend als ‘Cuatro Cuevas’ en bevindt zich aan de noordkust. We ankeren de boot bij een enorme rotsval die vele jaren geleden is ontstaan ​​door een blikseminslag - vandaar de naam. Als we het rif volgen, vinden we de ingang van de eerste grot (cavern), die zich opent in een grote kamer met openingen naar de oppervlakte, die een prachtig tegenlicht geven. Deze grot is via een kleine opening verbonden met een tweede grot. Als we deze tweede grot verlaten hebben, duiken we verder met de kust aan onze rechterhand en bezoeken we een derde grot (cavern). Als we binnengaan, zien we aan de linkerkant een uitgang en een tunnel die parallel aan de kust loopt. Hier vinden we een overvloed aan garnalen, kleine kongeralen en krabbetjes. We volgen deze tunnel tot het einde, waar we in een kamer opduiken en door een klein gat in het plafond daglicht kunnen zien.
Nadat we de grot hebben verlaten, vinden we een zeebodem vol grote rotsen waar we onder kunnen duiken en vervolgens via een andere opening naar buiten kunnen komen. Op de terugweg naar de boot zoeken we naar makrelen en baarzen.

Lightning Corner II *

Deze duik is de voortzetting van ‘Lightning Corner I’, want er is hier ontzettend veel te zien! Vanaf de boot dalen we af naar de zeebodem tot op een diepte van ongeveer 15 meter, en volgen de kust aan onze rechterhand. De zeebodem ligt hier vol met grote rotsen waar we soms onderdoor kunnen om dan via een andere opening weer naar buiten te zwemmen. Hoewel het mogelijk is om veel dieper te gaan, zullen we onze luchtvoorraad nog hard nodig hebben!
Op een gegeven moment strekt het rif zich uit en hier gaan we naar rechts, waar we een groot rond gat vinden met enorme rotsblokken op de bodem. Terwijl we afdalen, passeren we een thermocline en bereiken we een diepte van ongeveer 20 meter. Hier bevinden zich verschillende overhangen, soms met beerkreeften en langoesten erin. Boven ons zien we een grot (cavern) met een luchtbel, waar het mogelijk is om op te duiken. Zwemmend naar rechts passeren we een gigantische boog, waarna we ons in een ondiep deel van het rif bevinden. Terugkijkend naar de boog kunnen we de andere duikers zien tegen een spectaculair tegenlicht. Hier hebben we de keuze om via een kleine opening de volgende grot (cavern) in te gaan, of we zwemmen via de boog terug en zwemmen de grot vanuit de hoofdingang in. Eenmaal binnen, maken we een veiligheidsstop voordat we opduiken in een gigantische grot met het plafond ongeveer 30 meter boven ons. Aan de voorkant van de grot zien we een spleet met een enorme rots erin. Nadat we hebben gezocht naar vleermuizen (die hier soms aan het plafond hangen), vervolgen we onze duik en beduiken we nog twee grotten (caverns), één waar we kunnen opduiken en de andere met licht van bovenaf.
Op dit punt van de duik aangekomen, zwemmen we langzaam omhoog en weg van het rif tot we een diepte van 5 meter bereiken voor onze veiligheidsstop. Terwijl we terugzwemmen naar de boot, genieten we van het onderwaterlandschap onder ons.

Isla de Porros ** (onderwater-reservaat)

Dit eiland, vernoemd naar zijn karakteristieke inheemse plant, markeert de noordelijke grens van het onderwater-reservaat. Dankzij het prachtige landschap met steile wanden en de vele grote zeebaarzen, scholen makreel en barracuda's, is dit één van de beste duiken in het onderwater-reservaat.
We ankeren de boot aan de zuidoostkust van het eiland, waar de zeebodem ongeveer 10 meter diep is. Aan het begin van de duik dalen we af tot ongeveer 20 - 25 meter en zwemmen we met het rif aan onze rechterhand. Overal om ons heen zien we grote rotsblokken die ons beschutting bieden tegen de stroming in het gebied. Hier kunnen we vaak barracuda's spotten. Terwijl we langzaam dieper gaan, tot een diepte van 30 tot 32 meter, bereiken we een cluster van grote rotsen, waar een familie grote baarzen leeft.
Langzaam naderen we de zuidwestelijke punt van het eiland en wordt het tijd om om te keren, voordat de stroming ons om de hoek drukt. Op een geringere diepte zwemmen we terug langs het rif, beschermd tegen de stroming. Tussen de rotsen zoeken we niet alleen naar flora en fauna maar ook naar archeologie; het gebied ligt vol met overblijfselen uit de oudheid, zoals stenen ankers en amforascherven.

Macaret Point *

De typische steilwanden van Menorca’s noordkust zetten zich hier onder water voort en staan garant voor een prachtige onderwateromgeving. Kleine canyons en tunnels, gecombineerd met grote scholen vis, leveren een ideaal decor voor onderwaterfotografie. Een grote groep barracuda’s heeft hier haar territorium. Uitstekende landduik als de wind vanuit het zuiden waait.
Diepte: 10 – 22 meter.

Malakoff wrak ***

Tijdens een storm in januari 1929 liep het Franse stoomschip Malakoff op een rotsformatie die in Menorca bekend staat als 'Escull de Gobernador' en zonk in slechts 7 minuten. Dit beroemde wrak staat rechtop op de zandbodem, met haar kiel op een diepte van 40 meter. Het dek bevindt zich op circa 32 meter. In de jaren vijftig bliezen bergingsduikers met springstof de gehele opbouw weg. Heden vormt de Malakoff een kunstmatig rif van zo’n 105 meter lang. Omdat er rondom het wrak alleen maar zandbodem is, vinden we hier een ongekende visrijkdom, die ook veel pelagische vissen aantrekt. Een groep van meer dan 100 barracuda’s heeft hier haar vaste stek. Verder zien we kongeralen, grote baarzen en trekkervissen. Soms vinden duikers in het wrak nog restanten van de lading; ceramische tegels en porcelein. Onlangs kon zelfs het scheepskompas gezien worden.

Moon Pool ***

Een grotduik voor ervaren duikers. Een prachtige steilwand en 'Horse Shoe Tunnel' brengen ons naar de ingang van de Moon Pool, op een diepte van 13 meter. Moon Pool is één van Menorca’s bekendste grotten. Een tunnel leidt ons via meerdere bochten zo’n 50 meter in de rotskust van Cap d’en Font. Terwijl we deze tunnel volgen, zwemmen we over grote rotsblokken en ronde kiezelstenen, totdat we aan het einde een ronde kamer bereiken met een rond gat in het plafond. Hier maken we onze veiligheidsstop, waarna we opduiken en door een zoetwaterlaag zwemmen. Na een laatste bocht bevinden we ons nu in een kleine luchtbel. Op de terugweg zoeken we naar kongeralen, krabbetjes en garnalen, die we hier in grote aantallen aantreffen.

Ocean Diver wrak **

De Ocean Diver is een klein Nederlands vrachtschip van zo'n 23 meter lang. Het werd laatst gebruikt voor tabakssmokkel tussen verschillende mediterrane havens en Noord-Afrika, en uiteindelijk in beslag genomen door de Spaanse kustwacht. Nadat het een aantal jaren lag te roesten in de haven van Mahón, werd de Ocean Diver tot zinken gebracht om zo een kunstmatig rif te creëren. Direct voor de duikschool staat het wrak rechtop op de zeebodem op 28 meter diepte en vormt een habitat voor baarzen en naaktslakken.

Puerta de la Iglesia ***

We vinden deze grot op 10 minuten zwemmen nadat we de baai van Cala'n Forcat hebben verlaten. Terwijl we de grot ingaan, blijven we uit de buurt van de zandbodem, want één verkeerde vinslag kan het zicht tot slechts een paar meter reduceren! De grot gaat recht de kust in en wordt langzaam smaller en het plafond lager. Ongeveer 100 meter verder komen we een restrictie tegen met enkele stalactieten en stalagmieten, wat bewijst dat deze grot ooit droog was. Vanaf hier is het alleen mogelijk om met sidemount verder te zwemmen, dus keren we om. Terwijl we terugzwemmen, zoeken we naar krabbetjes en garnalen, terwijl we genieten van het blauw van de opening, die lijkt op een kerkdeur. Een werkelijk verbazingwekkend gezicht!

Punta de S' Alemanya *

Deze fantastische duikplek ligt aan de westkust, direct naast de beroemde Pont d’en Gil grot. We ankeren in een beschutte baai en nadat we ons in het water hebben laten vallen, zien we de zandbodem op 18 meter diepte. Zo diep gaan we echter nog niet, want onze zwemrichting brengt ons onder de boog op een diepte van 7 meter, die ons uit de baai leidt. Na de boog blijven we dicht bij het rif aan onze rechterkant. Plotseling zien we een tunnel verborgen in de rotswand en we gaan naar binnen. Hoewel slechts 15 meter lang, biedt deze prachtige tunnel ons een kortere weg naar de andere kant van de baai. Eenmaal uit de tunnel duiken we naar de zeebodem op een diepte van ongeveer 20 meter. We volgen de grens van zand en rotsen met zeegras, en kunnen tandbaarzen, murenes en inktvissen observeren. Als we richting het zand kijken, houden we onze ogen open voor pijlstaartroggen en adelaarsroggen, die hier vaak worden gezien. Terwijl we zoeken naar tandbaarzen in de vele overhangen, zwemmen we rond de landtong en komen we terug in de baai. Op 18 meter diepte vinden we hier grote rotsformaties met veel verborgen leven eromheen. Wanneer onze luchtvoorraad ten einde gaat, zwemmen we naar de wand aan onze rechterkant en maken we onze veiligheidsstop. Een werkelijk prachtige duik met vaak uitstekend zicht!

Pont d’en Gil */**

De beroemdste grot (cavern) van Menorca met een lengte van 220 meter mag in geen enkel logboek ontbreken! Pont d'en Gil is veruit de beste grotduik in de westelijke Middellandse Zee. De hele grot is gevuld met stalactieten, stalagmieten en zuilen. Met een maximale diepte van 12 meter en omdat het bijna altijd mogelijk is om op te duiken, is deze grot ook geschikt voor minder ervaren duikers.
Nadat we voor anker zijn gegaan in de nabijgelegen baai, zwemmen we onder de beroemde boog door en houden het rif aan onze linkerhand. Al snel zien we de grote opening van Pont d'en Gil en na een veiligheidsstop komen we in een gigantische tunnel terecht. Eenmaal binnen kunnen we, drijvend aan de oppervlakte, de stalactieten boven ons bewonderen. Voor meer ervaren duikers kunnen we aan het einde van de tunnel een tweede grot ingaan. Hier geen stalactieten, maar 'English Beach' (als u de oorsprong van de naam wilt weten; duik met ons). De terugweg is onder water en we verlaten de grot via een andere tunnel, die ons terugbrengt in de baai waar we onze duik begonnen.

S’Algar Funnels **

Twee spectaculaire grotten boven elkaar, verbonden door een tunnel. De bovenste grot, waarvan de ingang zich op 8 meter bevindt, leidt naar een cenote (zinkgat) in de rotskust van S’Algar. Nadat we hebben genoten van de spectaculaire lichtinval vanuit de cenote, zwemmen we terug totdat we halverwege de tunnel kunnen zien die ons naar de onderste grot zal brengen. Omdat de tunnel vrij smal is, is deze route niet voor onervaren duikers! De halfronde opening van de tweede grot is zo groot dat het daglicht tot achterin reikt. De maximale diepte in de onderste grot is 26 meter.
Eenmaal buiten kunnen we een diepte van 35 meter bereiken, voordat we onze opstijging langs de wand beginnen.

S’ Olla */** (onderwater-reservaat)

Deze beschutte baai aan de noordkant van Cap de Cavalleria biedt duiken voor alle niveaus, omdat we de diepte gemakkelijk kunnen aanpassen aan het ervaringsniveau en de brevettering. De gemakkelijkste duik voert ons langs de zuidwand van de baai, zwemmend tussen rotsen op dieptes variërend van 8 tot 18 meter, waar we middelgrote baarzen, brasems, inktvissen en murenes kunnen zien. De andere duik die we in deze baai doen is alleen geschikt voor ervaren duikers, omdat we een diepte van 40 meter kunnen bereiken. Zwemmend uit de baai gaan we richting het noorden en bevinden we ons tussen grote rotsblokken, die een toevluchtsoord zijn voor murenes en kreeften. Het diepste gebied, de zandbodem op ongeveer 40 meter, is waar de grootste tandbaarzen in het gebied leven. Echter, gedurende de duik kunnen we baarzen van verschillende groottes zien, evenals scholen zeebrasem en geelstaartmakrelen. Na het keren van de duik stijgen we op naar een geringere diepte langs een wand, die bedekt is met witte gorgonen. Hier zwemmen we tussen rotsen die tunnels vormen in het rif, totdat we weer bij de boot aankomen en daar een veiligheidsstop maken.

Punta es Morter * (onderwater-reservaat)

Deze duiklocatie ligt aan de oostelijke grens van het onderwater-reservaat. Punta es Morter biedt ons niet alleen een uniek landschap maar ook een verrassende hoeveelheid onderwaterleven. We ankeren de boot op een rots platform op een diepte van 5 meter en beginnen de duik met het rif aan onze linkerhand. We volgen de rand van het rif op een diepte van ongeveer 15 meter, totdat er aan onze rechterhand een spectaculaire onderwaterheuvel verschijnt. We duiken naar de westelijke kant van de heuvel tot een diepte van 28 meter. Hier kunnen we de grootste concentratie aan leven observeren; baarzen, scholen brasem, amberjacks, murenes en soms zelfs een school bonitos! De heuvel zelf is meestal bedekt met kleurrijke naaktslakken. Nadat we rond de heuvel zijn gezwommen, steken we het kanaal over om terug te gaan naar het rif en komen we in een prachtige geul die ons naar een reeks kleine tunnels leidt. Terwijl we in en uit de geulen zwemmen, volgen we opnieuw de rand van het rif om te zoeken naar een school barracuda's, die hier vaak te vinden zijn. Als de lucht in onze tanks het toelaat, bezoeken we een grote inham in het rif, voordat we teruggaan naar de boot om een veiligheidsstop te maken op het platform waar we met de boot voor anker zijn gegaan.

Stalactite Cave **

Stalactite Cave, gelegen aan de noordkust, is een kleine grot die pas onlangs is ontdekt en die maar bij weinig mensen bekend is. Een kleine ingang leidt ons via een tunnel naar een met lucht gevulde ruimte, waar we opduiken. Als we over onze schouder kijken, kunnen we nog steeds het blauw van de ingang zien. Binnen is het ondiep en zwemmen we rond een grote rots. Links bevindt zich een kamer vol stalactieten en stalagmieten. Om deze te bereiken, moeten we onze vinnen uitdoen en door een grote spleet waden. Hier kunnen we genieten van de ware schoonheid van deze grot -zonder iets aan te raken-, aangezien het proces van neerslag na duizenden jaren nog steeds gaande is.

Scorpion Cave ****

Deze tunnel in Cap d'en Font is nauwelijks bekend en nog minder verkend. Nadat we een kleine grot in de rotswand zijn binnengegaan, volgen we deze naar rechts waar we een smalle doorgang in de bodem vinden. Achter een restrictie kunnen we een tunnel zien die ongeveer 150 meter verder in de 'Belltower' uitmondt. Scorpion Cave is het beste te duiken in sidemount-configuratie. Een grotduikbrevet is verplicht. Diepte: 5 -18 meter.

Seven Arches *

Het onderwaterlandschap van deze duikstek is een echte verrassing! Een labyrinth van verschillende canyons, tunneltjes, steilwanden en overhangen maken het tot een speels geheel. Door de geringe diepte (van 4 tot max. 14 meter) een makkelijke duik en heel geschikt voor onderwaterfotografie.

Submarine Rock *

Aan het einde van een beschutte baai onder de naam Cala'n Forcat komen we bij een drop-off met een zandbodem die ons naar 18 meter brengt. Rechts zien we Submarine Rock opdoemen en we volgen de indrukwekkende kloof die deze rots vormt met het rif, terwijl we zoeken naar schorpioenvissen en inktvis. Boven het zeegras achter deze kloof vinden we vaak een grote groep barracuda's, evenals makrelen en trekkervissen. Met een beetje geluk is het ook mogelijk om bonito's en soms zelfs tonijnen van wel 2 meter te zien!
Er is hier ook een uitgebreid amforenveld; de voormalige lading van een Romeins schip. Diepte: 8 - 22 meter.

Organ Loft ***

Op een diepte van 13 meter vinden we de ingang van deze weinig bekende grot in het Cap d'en Font-gebied, die alleen geschikt is voor ervaren duikers. De opening zelf is groot genoeg, maar na ongeveer 20 meter gaat de bodem scherp omhoog naar een ronde kamer en vanaf hier verliezen we het zicht op de ingang. Als we nu over onze linkerschouder kijken, zien we een galerij van stalactieten en stalagmieten. De bodem in dit deel van de grot bestaat uit een mix van heel fijn zand en deeltjes, en één verkeerde beweging van onze vinnen zal het zicht tot nul reduceren. We volgen een 1,5 meter hoge tunnel, die een bocht naar links maakt. Aan onze linkerkant zien we nu een rond gat dat ons terugbrengt naar de ingang van de grot als dat nodig is. Aan onze rechterkant zien we enkele kleine openingen waar we in een andere grot kunnen kijken; de 'Belltower'. We gaan rechtdoor en het plafond daalt tot ongeveer 1 meter hoogte. Opnieuw draait de tunnel naar links en aan onze rechterhand zien we wat scheuren en rotsformaties die geliefd zijn bij kongeralen. Iets verderop brengt een ander gat in de bodem ons terug tot voor de ingang van de grot.

Tunnel Vision */**

Gelegen in Cala'n Blanes, komen we deze tunnel binnen via een ondiepe opening in de rotskust. Binnen vinden we een tunnel die half gevuld is met water. Ergens in het midden splitst de tunnel zich in tweeën en komt weer samen voordat deze zich uitmondt tot een grote opening op 12 meter diepte. Binnen vinden we inktvissen, garnalen en krabbetjes.
Buiten de tunnel is een prachtige afgrond tot 25 meter waar we vaak naaktslakken, barracuda's en adelaarsroggen tegenkomen. Op de terugweg hebben we de keuze door de tunnel te zwemmen via de tweede doorgang of we volgen de indrukwekkende steilwand buiten terug naar ons beginpunt.

Swiss Cheese */**

Holle rots aan de noordkust van Menorca met tunnels, canyons en kleine openingen, waar we naar hartelust in en uit kunnen zwemmen. Swiss Cheese is een van de bekendste duikstekken van Menorca en een must-see.
Een 50 meter lang pad leidt ons naar een prachtige beschutte baai, waar de duikplek zich bevindt. Op weg naar de grot (cavern) vinden we naaktslakjes, murenen en octopussen. In Swiss Cheese kunnen we schorpioenvissen, kleine krabben en één of meer kongeralen zien. In het voorjaar zien we soms ook beerkreeften. Noordelijk van de ingang, op een diepte van 30 meter, bevindt zich een zandbodem waar we zeldzame witte gorgonen en kleine pijlstaartroggen aantreffen. Een duikplek voor alle niveaus, aangezien het duikplan gemakkelijk kan worden aangepast.

Santa Clara wrak ****

Op 20 april 1983 kreeg het vissersschip Santa Clara een motorstoring op 45 zeemijl ten noordoosten van Menorca tijdens een zware storm. Terwijl er een reddingsactie werd georganiseerd, dumpte de bemanning van de Clara vermoedelijk smokkeltabak overboord. Later werd ze naar de haven van Mahon gesleept, waar haar bemanning simpelweg verdween. Nadat ze een aantal jaren op de marinebasis in Mahon had gelegen, werd ze uiteindelijk naar zee gesleept en in juli 1988 door de Spaanse marine tot zinken gebracht. De Santa lag 9 jaar lang ongestoord te rusten, totdat ze in 1997 werd herontdekt. De Santa vond haar laatste rustplaats op 47 meter diepte voor Punta de Rafalet.
Het wrak ligt rechtop op een zandbodem en vormt een kunstmatig rif. Het stuurhuis bevindt zich op 41 meter en de voorste mast op 35 meter diepte. Een perfecte duik voor technische duikers. We plannen deze duik op verzoek in samenwerking met één van onze partner-duikcentra.

Scroll naar boven